De 3 belangrijkste tips voor het installeren van een automatisch sproeisysteem

IMG_3015

Geniet op elk moment van een groen gazon

Een grote of een kleine tuin? Je planten en gazon hebben nood aan voldoende water. Je geeft niet elke avond met een gieter je hele tuin water. Gelukkig biedt een automatisch beregeningssysteem hiervoor de ideale oplossing. Het beste nieuws? Een automatische bewatering installeer je makkelijk zelf.

Maak een tuinplan

Of je tuin nu al aangelegd is, of je moet van nul beginnen. Een automatisch sproeisysteem is in beide gevallen mogelijk. Wat je als eerste moet weten is welke planten in je tuin veel en weinig water nodig hebben. Teken daarom een plannetje van je tuin waarop je de verschillen aanduidt.

Wat heb je nodig voor een goede bewatering?

Na je tuinplan, kies je tussen sproeiers, benevelaars of een druppelsysteem. Sproeiers en benevelaars verdelen het water mooi over het oppervlak. Een druppelsysteem is handiger wanneer het gaat om dichtbegroeide plaatsen in je tuin.

Hoe gaat het in zijn werk?

Wanneer je weet welk materiaal je nodig hebt, kan je beginnen met het maken van sleuven om de leidingen mooi in te verstoppen. Dit kan met een spade of een sleuvenfrees. Rol de leidingen af in de sleuven en verbind ze aan elkaar.

Zorg zeker ook voor een besproeiingscomputer. Zo kan je je hele systeem programmeren en je constructie optimaal gebruiken. Ook een bodemsensor kan handig zijn om te weten hoe droog of vochtig je grond precies is.

Geen idee hoe je hier zelf aan begint? Ga langs bij een tuinspecialist en spreek een medewerker aan. Hij of zij helpt je graag om je beregeningssysteem uit te werken, inclusief alle nodige materialen. Of maak een afspraak. Zo hoef je niet eens te wachten.

De voordelen van beregening

  • Het gaat volledig automatisch. Eens het geïnstalleerd is heb je er geen omkijken meer naar. Je bespaart zo heel wat tijd.
  • Je tuin krijgt het hele jaar door voldoende water en ziet er mooier uit dan ooit.
  • Het hele sproeisysteem zit weggestopt onder de grond en kan dus steeds blijven liggen. Een esthetisch pluspunt en gedaan met sleuren met tuinslangen en emmers.

3 zaken om op te letten bij een sproeisysteem

  • Kies voor vorstbestendig materiaal. Wanneer je dat niet doet, moet je er voor zorgen dat al het water uit de leidingen is voor de winter zodat die niet kapotvriezen.
  • Let goed op de reikwijdte van de sproeiers zodat je enkel de oppervlaktes water geeft die ook effectief water nodig hebben.
  • Gebruik je regenwater? Ideaal, denk er tijdig aan om je waterpomp te installeren.