Maak je tuin klaar voor de winter

DCIM101MEDIADJI_0113.JPG

Nu iedereen stilletjes aan terug op adem is gekomen na een gezellige kerstperiode, staat ook koning winter weer voor de deur. De ene vindt het gezellig en kan niet wachten op dat eerste laagje sneeuw. De ander telt af naar de eerste lentedag en warmere temperaturen. Lover of hater, je tuin heeft nog een laatste onderhoud nodig voor de koude en vorst losbarsten. Hou rekening met deze tips en je geniet in het voorjaar weer volop van je tuin en planten.

Exotische planten

Laten we beginnen bij de makkelijkste opdracht: zet zuiderse planten zoals olijfbomen, vijgen, eucalyptus, enzovoort uit de koude wind en dek ze af met een speciale doek. Deze moet doorzichtig zijn zodat het licht nog aan de plant kan. Heb je een serre? Nog beter. Zet je planten daar en vergeet ze geen water te geven.

Niet bemesten

Planten die houden van een gewone leefomgeving kan je voorzien van groenkalk en magnesium. Denk maar aan een buxus, rozelaars, en zo meer. Voor je gazon neem je eerst een bodemstaal. Zo ken je de exacte waarden. Is de grond te zurig, voorzie hem dan van kalk en eventueel wat magnesium voor een mooie groene kleur.

Wat je zeker niet mag doen is bemesten. Door te veel stikstof krijgt de plant het signaal om te groeien. En dat op een moment dat hij eigenlijk in winterslaap moet gaan. De natuurlijke cyclus wordt in de war gebracht en je loopt het risico dat je plant de winter niet overleeft.

Bloemen en siergrassen

Rododendrons, azalea’s, rozen, hortensia’s, … Noem maar op. Je verwijdert best de dode, uitgedroogde bloemen van de struik. De planten die houden van een zure leefomgeving, kan je wel voorzien van wat extra turf.

Je rozen, hortensia’s en siergrassen zet je beter niet te kort. Laat ze gewoon staan tot in het voorjaar. Snoei je ze toch dan kunnen de uiteinden bij hevige vorst kapot vriezen. In het voorjaar zal dat de groei van je plant belemmeren.

Snoeien

In de wintermaanden ligt de sapstroom van planten en bomen stil. Vallen de blaadjes van de bomen, dan kan je een gezondheidssnoei doen bij de bomen en heesters. De boom insnoeien bijvoorbeeld of dood hout verwijderen.

De sapstroom die stil ligt is ook het ideale moment om de plantvakken van een toplaag groencompost te voorzien. Dit beschermt tegen vorst en zorgt op een traagwerkende manier voor een ideale bodemstructuur. Je plant geniet zo van de perfecte basis om in het voorjaar weer volop te groeien.

Algemeen onderhoud

Maak je grasperken en plantvakken bladvrij. Zo verstikken de planten niet. Wil je je terras nog eventjes schoonmaken voor de winter? Doe gerust. Groenaanslag bestrijden doe je het best met een speciale groenreiniger uit een plantenzaak.

Een winteronderhoud is eerder beperkt. Gelukkig maar want in een ijzige wind buiten werken is niet altijd aangenaam. Je laat je tuin eigenlijk best even met rust. Je tuin slaapt en jij start in het voorjaar met nieuwe energie om te tuinieren.

Weet je na deze tips nog niet goed wat je precies moet doen? Twijfel je wat je moet doen met een bepaalde plant? Ga langs in je tuincentrum. De experts staan je graag bij met raad en daad.