Waarom planten in het najaar een goed idee is

IMG_2466

In het najaar tuinieren klinkt heerlijk met een warm nazomers zonnetje op je snoet. Het lijkt al heel wat minder aantrekkelijk wanneer je aan koude en regen denkt. Toch is het een goed idee om in de herfst en prille winter je planten in de grond te zetten. Waarom? Dat vertellen we je hier.

Een goede start

Planten leven, misschien nog meer dan mensen en dieren op het ritme van de seizoenen. Net zoals dieren een winterslaap houden, rusten ook planten in die periode. De sapstroom valt stil en de wortels kunnen zich naar hartenlust settelen.

Meer nog: je geeft de planten een groeivoorsprong. In het voorjaar gaan ze op zoek naar de goede voeding, brengen ze de sapstroom op gang en zullen ze vroeger bloeien dan planten die in de koude bodems van het voorjaar zijn geplant.

Warme, natte voetjes

De herfst is een fantastisch seizoen. Niet alleen voor ons omdat de bomen verkleuren en we binnen de chauffage mogen aanzetten. Ook planten houden van de herfstmaanden. De grond is op dat moment namelijk nog warm van de zomer en hij is voldoende vochtig. Daar zorgt het Belgische regenweer wel voor. De ideale bodem dus waarin wortels zich goed kunnen nestelen.

Ideale plantomstandigheden

Nog een groot voordeel aan het najaar: er is geen langdurige droogte of hittegolf meer. Integendeel. We kunnen steeds op het Belgische grijze weer rekenen om regendagen af te wisselen met mooie herfstdagen. Wist je trouwens dat er meer planten kapot gaan door droogte dan door vriestemperaturen?

Planten onder nul

Wat je nooit mag doen: planten als het vriest. Je geraakt overigens met moeite door de grond. Waarom je dan wel plant in het najaar en je planten vervolgens in de vrieskou buiten mag laten? Omdat ze in de herfst de ideale voedingsbodem gekregen hebben om vorst te doorstaan. Plant ook niet wanneer het sneeuwt of wanneer het te nat is. Dan verdrink je je planten.

Kortom: planten in het najaar betekent tuinplezier in de lente. Voorjaarsbloeiers fleuren je tuin op en je planten groeien sneller en beter. Dit is de reden waarom we als groenprofessionals graag in het najaar bij je langskomen voor het aanplanten van je tuin. Mogen we ook jouw tuin onder handen nemen? Laat het ons weten.