Planten om uw tuin een mediterrane look te geven.

oleander

Wil je de sfeer van Zuid-Europa ervaren in je eigen tuin? Investeer dan in mediterrane bomen en planten die winterhard zijn en tegen het Belgische klimaat kunnen. Zo creëer je een instant vakantiegevoel in eigen tuin. In ons plantencentrum hebben wij een groot assortiment aan mediterrane planten. Kom gerust een kijkje nemen en ontdek ons aanbod.

Dit zijn onze favoriete mediterrane planten:

De kurkeik

De kurkeik met latijnse benaming Quercus suber is een groenblijvende eik die afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied. De boom wordt in Spanje en Portugal vooral gekweekt om aan kurkwinning te doen. De stam wordt om de 8 jaar gepeld en gebruikt voor isolatie, schoenzolen, afsluiting voor flessen,…

Met zijn mooie, grillige en grijsbruine stam met diepe inkepingen word de kurkeik bij ons vooral gebruikt als eyecatcher in de tuin. De bladeren van de kurkeik zijn glanzend donkergroen met een grijswitte onderkant. De eik is wintergroen en verliest zijn blad dus niet.

De Quercus suber is erg mooi als solitair. Mijn zijn pastelkleurige schors creëert hij een erg mooi contrast naast moderne, witte huizen. De kurkeik is ook een aanrader als u op zoek bent naar een mediterrane terrasplant in een grote pot. Zo geeft hij een Zuiderse sfeer aan uw terras. De eik is verkrijgbaar in meerstam of hoogstam.

De steeneik

De steeneik ofwel Quercus ilex is een groenblijvende mediterrane eik die ideaal is als sierboom in je tuin. De boom is van nature afkomstig uit Zuid-Europa en wordt in de kuststreken rond het middellands zeegebied vaak gebruikt ter beschutting tegen de zilte zeewind.

De stam van de steeneik is eerst glad en donkergrijs. Naarmate de boom ouder wordt krijgt hij kleine groeven in de bast. De bladeren van de Quercus ilex zijn donkergroen en hebben een leerachtig uitzicht.

Bij ons blijft de kurkeik vaak klein waardoor hij ideaal is eyecatcher in de voortuin. De boom is net zoals de kurkeik zeer mooi naast moderne, witte woningen. Doordat de steeneik zijn blad niet verliest word hij ook vaak gebruikt als leiboom om privacy te bieden in uw tuin. Ook een pluspunt is dat hij erg goed tegen de wind kan.

De olijfboom

De olijfboom met latijnse benaming Olea europaea is een erg bekende wintergroene sierboom die volop zijn intrede heeft gemaakt in Noord-Europa. Oorspronkelijk is de boom afkomstig van het Middellands zeegebied waar hij tot vandaag nog steeds een van de belangrijkste landbouwproducten is. De olijf wordt gegeten en van de pit en het vruchtvlees wordt olijfolie gewonnen.

De olijfboom heeft een mooie, herkenbare zilvergrijze stam. De boom heeft grijsgroene bladeren met een zilvergrijze onderkant. De olijfboom is ideaal om in een mooie bak op het terras te zetten. Zo creëer je meteen een Zuiderse sfeer in de tuin. De olijfboom is ook erg mooi in kleinere tuinen of patiotuinen. Bij strenge winters is het wel nodig om de boom te beschermen tegen de vrieskou.

De vijgenboom

De vijgenboom ofwel Ficus carica is een bladverliezende mediterrane boom die het best groeit op een zonnige standplaats. De vijgenboom komt van nature voor in Zuid-Europa. Dankzij de steeds zachtere winters gedijt de boom ook goed bij ons.

De vijgenboom heeft knobbelige takken en gladde metaalgrijze stam. De boom heeft ook herkenbare bladeren die dik en leerachtig zijn. De bladeren hebben een hartvormige voet en zijn 3 tot 5-lobbig.

Een vijgenboom is perfect om te planten op een beschutte, warme plek. Wanneer de vijg op een warme plek tegen de muur staat worden de vruchten sneller rijp en groeien deze beter. De Ficus carica kan ook in pot worden gezet op het terras of elders in de tuin.

De oleander

De Oleander ofwel Nerium oleander is een mediterrane plant die zijn oorsprong heeft in gebieden rond het Middellandse zeegebied. Bij ons wordt de oleander vaak gebruikt als kuipplant om terrassen en tuinen kleur te geven.

De oleander heeft kleurrijke en geurende bloemen die bloeien van juli tot september. De bloemen geven meteen een zomers en zuiders gevoel aan uw tuin. De oleander is verkrijgbaar in verschillende kleuren. De voornaamste bloemkleuren zijn wit, rood, roze en geel. De oleander heeft grijsgroene lancetvormige bladeren.

Leave your comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *