Tuintips voor de maand Augustus

IMG_2731

In augustus kunnen de temperaturen nog steeds hoog oplopen overdag. ’s Avonds kan het al wat vochtiger en koeler zijn. Hierdoor neemt de kans op schimmels toe. Belangrijk is om af en toe uw planten te controleren. In augustus groeit het onkruid nog steeds. Wieden is dus de boodschap.

Controleer uw haag ook op bladluizen. In augustus zijn deze het meest actief. Een paar bladluizen op uw haag kan geen kwaad. Maar wanneer er grote aantallen zijn is het best om deze te bestrijden. Wij raden aan om uw haag te bespuiten met Edialux.

Snoeien

In augustus kan je nog een laatste keer de hagen snoeien. Vooral snelgroeiende soorten zoals liguster en andere groenblijvende soorten mogen nog een snoeibeurt hebben. Hierdoor kunnen ze goed gevormd de winter ingaan. De nieuwe scheuten die op de haag komen heeft nog voldoende tijd om af te harden. Een belangrijke tip tijdens het snoeien is om de hagen vanboven iets smaller te scheren dan beneden. Hierdoor krijgen de onderste takken ook voldoende zonlicht en krijgt de haag uiteindelijk een mooiere vorm. Bladverliezende hagen kunnen in augustus ook nog perfect gesnoeid worden.

Het is ook de moment om uitgebloeide lavendel te snoeien. Belangrijk is om niet in het oude hout te  snoeien, anders loopt de plant niet meer uit.

Verder kunnen alle uitgebloeide bloemen gesnoeid worden om de planten te stimuleren om nieuwe bloemen aan te maken. Vroegbloeiers zoals Alchemilla mollis, Geranium, … mogen teruggesnoeid worden. In sommige gevallen krijg je dan terug nieuwe bloemen.

Bij zomerbloeiers is het goed om regelmatig de uitgebloeide bloemen te verwijderen in de nazomer. Hierdoor bloeien ze beter en langer.

Bomen zoals de berk, walnoot en esdoorn moeten nu ook gesnoeid worden. De sapstromen van deze soorten zijn in deze periode niet zo sterk. Ook hebben ze dan nog genoeg tijd om te herstellen tegen de  winter.

Bemesten

Na augustus is het best om je planten niet meer te bemesten met stikstofrijke mest. De stikstof zorgt er voor dat planten nieuwe scheuten en bladeren gaan aanmaken. In de nazomer moeten de planten net afrijpen en zich klaar maken tegen kouder en natter weer.

Bemest potplanten nog wel regelmatig en voorkom dat ze gaan uitdrogen. Als er veel wind is en de zon schijnt kan dit stress bezorgen aan de plant.

Gazon

In augustus is het erg geschikt om gazon in te zaaien. Het toenemen van ochtenddauw is ideaal voor het kiemen van het graszaad. Het gras in bestaande gazon groeit nog goed in deze periode. Blijf het gazon daarom steeds maaien. Bij warm weer best niet te kort zodat het gras niet verbrand. Om de wortelgroei te bevorderen is het aangeraden om stikstofarme meststoffen toe te dienen.

Planten en zaaien

Bol- en knolgewassen kunnen in augustus al geplant worden. Dit geldt voor herfstbloeiende soorten zoals de krokus, lelies, …

Coniferen kunnen in augustus perfect geplant of verplant worden. Dit komt doordat de meeste coniferen al vrij vroeg stoppen met hun groeiperiode. Belangrijk is om de planten diep genoeg te verplanten en met zoveel mogelijk grond rond de wortels zodat deze niet kunnen uitdrogen.

Onderhoud van uw vijver

 Het einde van de zomer komt jammer genoeg dichter bij. De bloeiperiode van de meeste waterplanten komt op zijn einde. Hierdoor kunnen vijverplanten perfect worden verplant. Zorg dat er voldoende zuurstofplanten aanwezig zijn. Door de hogere temperatuur van het water en de activiteit in de vijver kan er een zuurstoftekort optreden.

Planten die bloeien in augustus

In augustus loopt de zomer stilaan op zijn einde. De verkleuring van het blad begint heel rustig en veel planten zijn uitgebloeid en gestopt met groeien. Enkele van onze favoriete nazomerbloeiers zijn: Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ (Zonnehoed), Echinops ritro (Kogeldistel), Anemone hupehensis ‘Praecox’ (Herfstanemoon), Buddleja weyeriana ‘ Sungold’ (Vlinderstruik).

Kogeldistel

Leave your comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *