Tuintips voor de maand december

IMG_4178

De meeste bomen en planten hebben al hun bladeren verloren en staan er kaal bij. De temperaturen kelderen onder het vriespunt en de dagen worden alsmaar korter. Toch zijn er in december nog verschillende taken die je kan doen in de tuin. December is van oudsher de maand waarin vooral snoei-en ander onderhoudswerk wordt gedaan.

Onderhouden en bemesten in december

Haal bomen en struiken die in elkaar zijn gegroeid weer uit elkaar door de in elkaar gegroeide takken te snoeien. Ook het verplanten van bomen en struiken is nu het ideale moment. Vaste planten kunnen nu ook perfect verplant worden. In december is het ook ideaal om je gereedschap schoon te maken en eventueel te herstellen om deze mooi op te bergen. Laat zo de messen van je grasmaaier, snoeischaar, heggenschaar, … slijpen. Ook belangrijk is om je gereedschap in te vetten tegen roestplekken. Zo zorg je er ook voor dat de machines volgend jaar minder snel uitdrogen en veerkrachtiger zijn.

In december is het ook geschikt om bestratingen aan te leggen of te renoveren. Zorg wel dat de weersomstandigheden goed zijn.

Laat bladhopen liggen in je tuin. Ze zorgen voor een schuilplaats voor verschillende dieren en insecten zoals spinnen, padden, egels, … Je kan ook op een afgelegen stukje in de tuin snoeihout neerleggen. Dit is ook een ideale overwinteringsplaats voor verschillende dieren.

Zorg voor winterbescherming voor je vaste planten. De meeste vaste planten sterven tijdens de winter bovengronds af maar blijven doorleven op hun wortels. De groenblijvende vaste planten mogen niet bedekt worden. De afgestorven delen van niet groenblijvende vaste planten zorgen voor een beschermlaag van de wortels. Als deze niet in de weg liggen kan je ze best laten liggen tot in het voorjaar wanneer de koudste periodes voorbij zijn.

Breng bij haagplanten een laag compost of bemeste potgrond aan. Breng dit gewoon tussen de haagplanten aan. Dit voorkomt dat de wortels te ver uitlopen in de tuin en andere planten gaan verstikken.

Snoeien in december

Let bij het snoeien op aangetaste takken. Dit kunnen takken zijn die aangetast zijn door schimmel, mos, … maar ook takken die in elkaars weg hangen of waarvan de bast kapot is. Bij vorstvrij weer kan je bomen weer in model snoeien. Ook sierheesters die pas na 21 juni bloeien kunnen gesnoeid worden in december. Bladverliezende struiken die vanonder kaal geworden zijn mogen ook stevig worden teruggesnoeid zodat deze in het voorjaar mooier en voller uitlopen.

Planten in december

Het is nu de ideale moment om bladverliezende hagen aan te planten. Plant haagplanten met blote wortel goed dicht tegen elkaar, zo’n 5 stuks per meter. Bij kleinere planten kunnen dit er wel 8 of 10 per meter zijn.

Leave your comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *