Tuintips voor de maand juli

P7 (002)


De zomervakantie breekt aan. Hierdoor is het tijd om vooral te genieten in je tuin. In de maand juli moet er dan ook weinig onderhoud gebeuren aan de tuin. De meeste vaste planten staan volop in bloei en zorgen voor een adembenemend kleurenpallet.

Snoeien

Hagen die snel groeien zoals liguster en buxus kunnen in de maand juli nog gesnoeid worden. Blauwe regen moet ook worden gesnoeid in juli. Daarbij kan je de plant best terugsnoeien tot op zes knoppen. Hierdoor zal de blauwe regen rijkelijker bloeien in het aankomende jaar.

Bij klimrozen en heesterrozen dienen te oude takken verwijdert te worden. Het leifruit in de tuin moet voor eind juli een zomersnoei krijgen.

Heesters die in het voorjaar bloeien zoals Ribes, Forsythia, Clematis en Spiraea moeten worden teruggesnoeid. Zo blijven ze steeds hun mooie vorm behouden en worden ze niet te groot. Als deze struiken niet worden gesnoeid worden ze steeds groter en groter en bloeien ze enkel nog maar bovenin de struik.

Vaste planten die in de maanden april, mei en juni hebben gebloeid, en er nu futloos uitzien, dienen ook teruggesnoeid te worden. Knip ze terug tot 5-10 cm boven de grond.

Sproeien

In de maand juli kunnen de temperaturen wel eens hoog oplopen. Dit gaat meestal gepaard met periode van lange droogte. Hierdoor kunnen de planten in je tuin het moeilijk krijgen. Geef daarom de planten voldoende water. Liefst vroeg in de morgen of laat op de avond. Op deze tijdstippen is de verdamping het minst en kan je zuiniger met water omspringen. Vergeet ook zeker niet om je planten in pot water te geven. De potten kunnen zeer warm worden en de wortels van je plant kunnen uitdrogen. 

Gazon

Blijf je gras wekelijks maaien, maar bij een langdurige droogte kan je best de maaier wat hoger afstellen. Dit op zo’n 4 à 5 cm. Wanneer het gras er dor of bruin uitziet is het best om tijdelijk niet meer te maaien. Zo kan de gazon zich terug herstellen.

Vanaf midden juli kan je beginnen met de gazon een zomerbemesting toe te dienen.

Planten en zaaien

Veel tweejarigen kan je in juli nog prima zaaien. In juli is het de beste periode om aardbeien aan te planten. Tot halverwege juli kunnen de zaden van sommige keukenkruiden zoals kervel, selder, peterselie en bieslook nog kiemen en vlot doorgroeien wanneer ze gezaaid zijn.

Onderhoud van uw vijver

Belangrijk is om de vijver regelmatig bij te vullen. Dit komt door de warme temperaturen waardoor het water kan verdampen. Er verdampt ongeveer 25 mm per dag.

Belangrijk is ook dat de drijvende waterplanten niet te breed gaan uitlopen. Wanneer dit gebeurd moet je deze terug knippen zodat de zuurstofplanten nog genoeg zonlicht krijgen. Er moet steeds 2/3 van het wateroppervlak open zijn voor de zuurstofplanten. 1/3 van de vijver moet bedekt zijn door drijfplanten om voor verkoeling te zorgen en een schuilplaats voor waterdieren.

Planten die bloeien in juli

In de maand juli zouden de meeste tuinen vol moeten staan met prachtige bloemen. Enkele van onze favoriete exemplaren zijn: Agapanthus africanus (Afrikaanse lelie), Phlox paniculata (Herfstsering), Verbena bonariensis (IJzerhard), Erysimum linifolium (Steenraket)

One Comment

    • Vervloet

    Bedankt voor de nuttige tips.?

    juli 12, 2023

Leave your comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *