Tuintips voor de maand juni

PC-website-5-1

Snoeien

In juni zijn de dagen op het langst. In deze maand zijn er veel planten die een tweede periode van snelle groei doormaken. Juni is dan ook de beste periode om de meeste hagen, klimop, Taxus en vroegbloeiende heesters te snoeien, in juni zullen de planten sneller herstellen en terug veel jonge scheuten aanmaken. Wij raden steeds aan om te snoeien bij bewolkt weer, zo kunnen de net gesnoeide takken niet verbranden door de zon. Zorg voor een goede bemesting na het snoeien, dit kunnen de meeste planten goed gebruiken in deze periode.

Uitgebloeide bloemen afknippen

Sommige voorjaarsbloeiende heesters en planten zijn in juni uitgebloeid. Verwijder de uitgebloeide bloemen en zaaddozen. Uitgebloeide rozen moeten vlak boven het eerste vijfblad worden afgeknipt. Hier groeit dan een nieuwe bloeischeut uit. Bij vaste planten die 2 keer in het jaar bloeien is het belangrijk om de uitgebloeide bloemen te snoeien voor het einde van de maand. Zo zullen veel planten veel langer doorbloeien.

Planten vochtig houden

In juni kan de temperatuur al snel hoog oplopen. Dit zorgt voor warm weer dat gepaard gaat met droge periodes. Zorg daarom dat de planten in uw tuin voldoende water krijgen en sproei waar nodig. Bij kleine bomen in pot of in bakken kan je gebruik maken van sierschors of grind om snelle uitdroging tegen te gaan.

Gazon

In de zomermaanden is het belangrijk om het gras niet te kort te maaien. Gras dat te kort gemaaid is gaat sneller verkleuren door droogte en fel zonlicht. Maai speelgazon steeds op 3 cm en siergazon op 2 cm. Bij een langdurige droogte of bij een hittegolf mag je de grasmaaier hoger afstellen, op zo’n 5 cm. Als er regen wordt voorspeld is het aan te raden om meststoffen op het gazon aan te brengen dat het meteen goed kan inwerken. Probeer dit tijdens de zomermaanden maandelijks te herhalen.

Aanplanten

Zolang de temperaturen nog onder de 25 graden blijven kan je nog prima potplanten aanplanten. Zomerbollen zoals Dahlia’s zijn perfect om in het begin van de maand aan te planten.

Planten die volop bloeien in juni

In de maand juni zouden de meeste tuinen vol moeten staan met prachtige bloemen. Enkele van onze favoriete exemplaren zijn: Lavandula (lavendel), Buddleja (vlinderstruik), Potentilla fructosa (ganzerik), Nerium oleander (Oleander), Philadelphus coronarius (boerenjasmijn)

Leave your comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *