Tuintips voor de maand november

Foto herfst

De bladeren van de bomen zijn verkleurd en beginnen te vallen. De dagen worden korter, de temperaturen zakken en het weer is erg wisselvallig. De eerste vrieskou komt in het land waardoor het meeste tuinwerk stil ligt. De groenblijvers vallen nu vooral op in de tuin. Sommige grassen zien er ook schitterend uit met hun prachtige bloempluimen. Sommige winterbloeiers komen ook al in bloei te staan.

Herfstbloeiers zorgen voor een prachtig kleurenpallet in de tuin. Samen met de getekende basten en kleurrijke takken van sommige bomen blijft er genoeg om van te genieten in de tuin. De lucht heeft vaak ook een prachtige, oranje kleur om van te genieten wanneer je bezig bent in de tuin.

Onderhoud en bemesten in oktober

Blijf je gazon onderhouden. Als de temperaturen nog boven de 8 graden zijn groeit gras nog. Rij het gras af maar zeker niet te kort. Van mosvorming in het gras hoef je nu niets aan te trekken. Gebruik zeker geen meststoffen om het mos te laten verdwijnen. Hierdoor stimuleer je het gras om te groeien waardoor het erg vorstgevoelig wordt. Haal regelmatig de bladeren van het gazon. Deze kunnen gaan rotten en veroorzaken daarom schimmels.

Let op dat de wortels van planten in pot niet bevriezen. Bij kleinere potten is het aangewezen om deze op een beschutte of warmere plaats te zetten. Bij vorstgevoelige planten is het best om deze binnen te zetten en zo te laten overwinteren. Je kan grotere potten ook beschermen met noppenfolie. Hierdoor hoef je zware potten niet te verplaatsen.

Planten en zaaien in november

In november is het de ideale periode om vruchtbomen en bladverliezende heesters te planten. Bij het aanplanten van fruitbomen in deze periode is het aangewezen om deze te snoeien na het aanplanten. Wanneer je planten aanplant is het aangewezen om gebruik te maken van een bodemverbeterend middel. Dit stimuleert de wortelgroei en zorgt ervoor dat de boom zich sneller zal vestigen in de grond.

In november is het ideaal om bollen te planten. Eenmaal de bollen geplant zijn hoef je er niets meer aan te doen. Het zullen er elk jaar meer zijn en je hoeft ze niet te snoeien of te onderhouden. Ze sterven vanzelf af.

Snoeien in november

Fruitbomen worden het best gesnoeid in november. Hierdoor zijn ze gezonder en dragen ze regelmatiger fruit dan niet gesnoeide fruitbomen. Bij jonge bomen moet je de takken goed snoeien om zo de boom een mooie boomvorm te laten ontwikkelen. Belangrijk is wel dat het niet mag vriezen. Anders kan de boom kapot gaan.

Knotwilgen en andere bolbomen kunnen geknot worden doordat de sapstroom in de boom stilligt. Met de takken kan je eventueel een mooie wilgenafsluiting maken.
Planten die bloeien in november

Planten die bloeien in november

In november zijn alle bomen verkleurd en verliezen ze hun blad of zijn dit al verloren. Toch zijn er sommige soorten die nog in bloei staan of beginnen te bloemen. Onze favorieten zijn Prunus ×subhirtella ‘Autumnalis Rosea’ (sierkers) en Erica darleyensis (winterheide).

Leave your comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *