Tuintips voor de maand oktober

IMG_2955

Oktober is de plantmaand bij uitstek. Erg veel planten worden in pot gekweekt en kunnen in principe het hele jaar door worden geplant. In oktober zijn de omstandigheden ideaal om vaste planten en heesters te planten. Dankzij de nog goede weersomstandigheden, kunnen de bladverliezende planten nog voor de winter hun wortelgestel volledig hebben hersteld en groeien ze in het voorjaar gezond en sterk uit.

Verzorgen van vaste planten

Afstervende planten die andere planten niet verstikken mogen blijven staan in de winter. Zo kunnen ze een beschermlaag vormen voor de wortels eronder. Laat het afstervend materiaal daarom zo veel mogelijk zitten en ruim het pas op in het voorjaar. Wanneer de ergste vrieskou voorbij is. Er overleeft bovendien van alles in en onder, waarmee je de natuur weer helpt.

Bemesten in oktober

Geef in oktober geen stikstofrijke mest meer. Gebruik mest met een hoge dosering kalium. Dit bevordert de wortelgroei van de plant en niet de bladgroei. Ook de waterhuishouding van de planten wordt versterkt met kaliumrijke meststof. Dek open stukken tussen vaste planten af met een mulchlaag van compost. Dit zorgt ook voor een beschermlaag voor de wortels.

Zorg zelf voor compost. Er komt nu veel groenafval uit de tuin. Je kan het meeste ervan in je eigen tuin laten composteren. Het levert nieuwe voedingsstoffen voor je planten, je bespaart op de gemeentelijke afvalkostenrekening en je bent bovendien heel natuurvriendelijk bezig. Maak bijvoorbeeld een bak vanachter in je tuin om het groenafval in op te slagen.

Schoonmaken van nestkastjes

Maak nu al de nestkastjes schoon. Zo kunnen vogels de kastjes gebruiken als schuilplaats tegen het koude weer. In het voorjaar kunnen deze opnieuw worden klaargemaakt zodat de vogels hun nest kunnen bouwen.

Planten en zaaien in oktober

Groenblijvende planten kunnen tot oktober worden geplant. Hierdoor kunnen de groenblijvende planten goed wortelen voordat de vorst eraan komt en de ontwikkeling van de wortels remt.

Vanaf oktober is het de ideale periode om bladverliezende bomen en heesters te (ver)planten. Zodra ze hun blad verliezen gaan de planten in rust. Hierdoor zijn de maanden oktober/november ideaal voor bladverliezende bomen en heesters.

Winterbloeiende heideplanten zijn ideaal om nu aan te planten. Ook zelfhechtende klimplanten zoals klimop of wingerd zijn ideaal om nu aan te planten.

Snoeien in oktober

Vaste planten met zaaddozen moeten niet worden afgeknipt. Deze kunnen in de winter voor decoratie zorgen. Ook de vogels hebben hier geniet van omdat ze deze kunnen opeten. Dode takken of afgevallen takken kunnen versnipperd worden en gebruikt worden als mulchlaag tussen beplanting.

Gazon

In oktober kan je de gazon nog maaien als deze nog groeit. Haal wel regelmatig de bladeren van de gazon. Anders kan het bij nat weer beginnen schimmelen.

Bloeiende planten in oktober

In oktober komt de herfst stilaan op gang. De bladeren beginnen van de bomen te vallen en het wordt killer en natter buiten. De meeste planten gaan in rust, maar sommige planten staan of komen in bloei. Enkele van onze favoriete bloeiers in de maand oktober zijn: Heptacodium miconioides (Zevenzonenboom), Viburnum plicatum ‘Watanabe’ (Japanse sneewbal), Calamagrostis brachytricha (Diamantgras), Calluna vulgaris (Struikheide).

Leave your comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *