Tuintips voor de maand september

IMG_2744

De vakantiemaanden zijn voorbij. Het is tijd om de tuin terug te onderhouden.
In september staan de plantenborders vaak op hun mooist. De zomerbloeiers staan nog volop in bloei en sommige herfstbloeiers komen ook al in bloei te staan.

Bemesten

In september kan je open stukken grond bedekken met een mulchlaag van 5 à 10 cm. Compost is hier erg geschikt voor. De grond verbetert doordat allerlei vezel- en voedingsstoffen uit de compost in de bodem worden opgenomen. De mulchlaag zorgt er ook voor dat de grond langer vochtig en luchtig blijft.

Gazon

De gazon heeft alleen nog speciale najaarsmest nodig zonder stikstof. Dit is bevorderend voor de wortelgroei. Geef geen mest meer die de bladgroei stimuleert. Hierdoor kan het grasblad bevriezen.

In het september is het ook ideaal om de gazon te beluchten. Prik om de 10 cm gaten in de grasmat met een riek of prikroller.

Blijf de gazon nog steeds maaien. Het gras groeit in september nog gewoon door.

Snoeien

Snoei deze periode zeker ook de steenvruchtbomen zoals perzik, kers, pruim. Ook van de klimhortensia kunnen uitstekende takken worden gesnoeid. In september is het de laatste maand om hagen te snoeien.

In september is het ook de ideale periode om sierplanten te snoeien die in het voorjaar sterk kunnen bloeden. Dit geldt vooral voor berken, notenbomen en esdoorns. De sapstromen zijn veel minder in de boom en daardoor herstellen ze beter van de snoeiwonden.

Planten

In september is het de perfecte maand om groenblijvende heesters en coniferen te planten. Ze hebben nu nog voldoende tijd om om hun wortels te laten herstellen tegen de wintermaanden.

Aanplanten van bloembollen

Voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen vanaf september tot december worden geplant voordat het begint te vriezen. Deze zorgen ervoor dat er vanaf januari kleur in de tuin is. Onze favoriete bloembollen zijn de Krokus, Sneeuwvlokje, Lenteklokje, Sterhyacint.

Planten die bloeien in september

In september is de vakantieperiode voorbij.  De verkleuring van het blad begint heel rustig en veel planten zijn uitgebloeid en gestopt met groeien. Enkele van onze favoriete nazomerbloeiers zijn: Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ (Lampenpoetsersgras) , Aster frikartii ‘Mönch’ (Herfstaster) , Anemone ‘Honorine Jobert’ (Herfstanemoon),  Stipa tenuissima (Mexicaans vedergras)

Leave your comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *